Kraków, jako miasto zlokalizowane na drodze szlaków gospodarczych już od samego początku istnienia był kulturowo zróżnicowany. W związku z tym nie mogło zabraknąć również nowinek gastronomicznych. Dzięki swojemu położeniu Kraków był pełen zapachów nowych i często bardzo egzotycznych. Restauracje krakowskie podążając za turystami odwiedzającymi miasto, zaspokajają ich potrzeby pod tym względem, prześcigając się w serwowanych nowościach.
Różnorodność-znak rozpoznawczy Krakowa
Kraków pod względem kuchni jest na tyle różnorodny, że każdy znajdzie tutaj cos dla siebie. Krakowscy restauratorzy prześcigają się w pomysłach jak przyciągnąć turystę w swoje kąty. Miasto pod względem gastronomicznym ma wiele do zaoferowania. Znajdziemy tutaj zarówno ekskluzywne restauracje na wyjątkowe rodzinne spotkania, ale przede wszystkim niezliczoną ilość małych barów mlecznych, w których dostaniemy przysłowiowego schabowego z ziemniakami. Na krakowskim Kazimierzu zdecydowanie królują smaki żydowskie. Zlokalizowane są tam najpopularniejsze żydowskie restauracje i małe knajpy. Pamiętajmy jednak, że Kraków jest też miejscem, gdzie wielu aktualnych restauratorów jeszcze do niedawna swój kunszt kucharski ukrywali w domowych kuchniach. Kraków jest pełen zapaleńców, którzy z całą świadomością i pełnym tego słowa znaczeniu poświęcili się, by spełniać smakowe zachcianki zarówno turystów jak i mieszkańców Krakowa. Zdecydowanie jednak Kraków nie jest miastem, gdzie osoby tylko z zasobnym portfelem mogą dobrze zjeść. W samym centrum znajdziemy kilka mlecznych barów, które kuszą pysznym jedzeniem, odpowiednią dla studentów ceną, a także szybką obsługą.
Sposób konsumpcji ma znaczenie
Kraków zgodnie ze swoim przeświadczeniem, gotuje dla swoich gości. Miasto żyje dla turystów i ich chce uraczyć swoją polską gościnnością. Stąd też częściowe podporządkowanie swojemu menu właśnie pod nich. W Krakowie nie ma nudy gastronomicznej. Dzięki swojej różnorodności w lokalnej knajpce możemy zamówić angielskie śniadanie, na obiad gruzińskie pierogi, a na piątkowe, wieczorne spotkania z przyjaciółmi zawsze możemy wpaść do małej, certyfikowanej pizzerii. Kraków znany jest z jedzenia na ulicy. Na samym Kazimierzu znajdziemy dużą ilość food trucków wydających pyszne i świeże jedzenie. W małych i ciasnych uliczkach jest mnóstwo małych i niepozornych knajpek, w których rano przy stoliczku w blasku słońca możesz zjeść pyszne śniadanie. Po południu natomiast napijesz się spokojnie pysznej kawy, aby wieczorem móc usiąść z ulubionym drinkiem.
Tak jak widzimy, krakowskie restauracjei są gościnne zarówno dla turystów odwiedzających miasto, jak i dla samych mieszkańców, którzy dzięki turystom mogą poznawać nowe smaki i poznawać dzięki temu nową kulturę. Pamiętajmy jednak, że Kraków słynie też ze swojej lokalnej kuchni i przypraw, dzięki czemu turyści mogą zasmakować innych produktów aniżeli swoje, znane smaki. To właśnie z małopolski pochodzi oscypek, doskonałe wędzone kiełbasy czy pstrąg ojcowski. Swoją prostotą urzeka również obwarzanek. Można go kupić praktycznie wszędzie u lokalnych sprzedawców, stojących w mniejszych i w większych uliczkach.