Jak prawidłowo jeść owoce morza?
Kraków

Jak prawidłowo jeść owoce morza?

Kilkanaście lat temu egzotyczne ryby i owoce morza stanowiły raczej kulinarną ciekawostkę i były sporadycznie konsumowane przez społeczeństwo. Dziś krewetki czy homary nie budzą już takich emocji – rodacy chętnie zajadają się nimi w wykwintnych restauracjach czy w zaciszu własnego domu. Sporą grupę tworzą niestety osoby, którym konsumpcja owoców morza przysparza trudności. Jak prawidłowo jeść frutti di mare?

Walory zdrowotne

Wielu osobom wciąż z trudem przychodzi degustacja owoców morza. Tymczasem wykazują one liczne walory zdrowotne, które wspomagają pracę wielu organów. Owoce morza są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jako ciekawostkę warto dodać, że ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Kwasy tłuszczowe powinny obfitować przede wszystkim w diecie kobiet w ciąży. Ponadto wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego i usprawniają pracę mózgu. Owoce morza zawierają jod, selen, witaminy z grupy B, cynk, żelazo oraz magnez. Podobnie jak ryby, są lekkostrawne z uwagi na niską kaloryczność.

Krewetki

To najbardziej popularny produkt, który można napotkać w menu większości restauracji. Sposób jedzenia krewetek zależy od sposobu podania. Jeśli służą jako przystawka, można zjeść je palcami, natomiast gdy stanowią składnik dania głównego – koniecznie nożem i widelcem.

Spożywając krewetki dłońmi, należy chwycić je za głowę oraz tułów, przekręcając w przeciwnych kierunkach. Pancerz ulegnie rozerwaniu, umożliwiając wyjęcie mięsa. Jelito przypomina wyglądem czarną nitkę – najlepiej oddzielić ją od mięsa za pomocą sztućców.

Homar

Spożywanie homara może wiązać się z ryzykiem ubrudzenia odzieży, dlatego w restauracjach zazwyczaj serwuje się go wraz z dużych rozmiarów serwetą, którą należy założyć, by uchronić ubranie przed zachlapaniem. Jedzenie homara zaczyna się od ułamania szczypców za pomocą kleszczy, które przyniósł kelner. Mięso znajduje się w szczypcach i należy je wydobyć długim widelcem. Homara zazwyczaj podaje się przekrojonego wzdłuż – ułatwia to wydobywanie mięsa z korpusu.

Jak prawidłowo jeść owoce morza?

Małże

Pod tą nazwą kryje się ponad 8 tysięcy gatunków mięczaków. Spożywanie małży jest proste i można je wykonać na dwa sposoby. Pierwszy ze sposobów zakłada rozszerzenie skorupy i wyssanie jej zawartości, trzymając owoc w dłoni. Taki wariant dostępny jest na spotkaniach wśród znajomych lub przyjęciach o nieformalnym charakterze. Z kolei na eleganckim wydarzeniu małże należy spożywać, wydłubując zawartość skorupy widelcem. Mięso można umoczyć w sosie, a następnie zjeść na jeden kęs. Skorupę należy odłożyć na specjalnie przeznaczony do tego talerz.

Spożywanie owoców morza przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Zaleca się, by – podobnie jak ryby – jak najczęściej gościły na talerzu osób dbających o linię. Niestety dostępność świeżych produktów nadal należy do rzadkości, dlatego warto korzystać z okazji i zamawiać to danie będąc w dobrej restauracji.

Partnerem materiału jest Fish House Seafood - owoce morza Kraków.

Zobacz więcej podobnych postów