Kraków to miasto, które co roku odwiedza wielu turystów. Pamiętajmy, że będąc tu dobrze jest spróbować lokalnych przysmaków. Oto kilka krakowskich specjałów, na które warto się skusić.
Obwarzanki krakowskie
Pyszne, delikatne z chrupiącą skórką takie właśnie są obwarzanki krakowskie. Warto podkreślić, że przysmak ten wpisany jest na listę produktów tradycyjnych chronionych unijnym certyfikatem. Będąc w Krakowie z pewnością nie będziemy mieli problemu z zakupem tego specjału, obwarzanki możemy nabyć praktycznie na każdym rogu. Tradycyjne obwarzanki krakowskie są posypane serem, sezamem, solą lub makiem i mają lekko słodkawy smak.
Kremówka papieska
Kremówka papieska powszechnie znana, jako ulubiony deser z dzieciństwa Karola Wojtyły to przepyszne ciastko, które cieszy się popularnością wśród turystów odwiedzających Kraków. Taka kremówka smakuje wyśmienicie składa się, bowiem z dwóch warstw ciasta francuskiego oraz dużej porcji delikatnego kremu waniliowego. Warto również dodać, że całość solidnie posypana jest cukrem pudrem.
Piszinger
Do znanych krakowskich słodkich przysmaków należy również piszinger. Co to takiego? Piszinger to nic innego jak prosty deser z czasów PRL-u. Jest słodki, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Piszinger składa się z chrupiących wafli, które przełożone są czekoladowym kremem. Niekiedy do takiego kremu dodawany jest również rum.
Kiełbasa krakowska
Będąc w Krakowie warto także spróbować znanej na całą Polskę kiełbasy krakowskiej. Kiełbasa ta na tle innych kiełbas wyróżnia się tym, iż jest gruba i wędzona. Przygotowuje się ją z chudego mięsa wieprzowego, a swój smak zawdzięcza takim przyprawom jak: kolendra, czosnek czy ziele angielskie.
Kaczka po krakowsku
Jeżeli zaś mamy ochotę na pyszne danie główne to z pewnością warto zdecydować się na kaczkę po krakowsku. W tym przypadku kaczka pieczona jest na maśle, a podaje się ją w kawałkach z dodatkiem pysznego sosu grzybowo- śmietankowego oraz z kaszą. Warto zauważyć, ze takie danie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo sycące.