Frytki warzywne z piekarnika, czyli samo zdrowie na talerzu
Zdrowie

Frytki warzywne z piekarnika, czyli samo zdrowie na talerzu

Frytki to ulubiona przekąska wielu osób. Niestety, klasyczne, smażone na głębokim tłuszczu frytki ziemniaczane są wysokokaloryczne, tłuste oraz ciężkostrawne. Nie poleca się więc ich częstego jedzenia. Zupełnie inaczej sytuacja przedstawia się natomiast w przypadku frytek warzywnych zapiekanych w piekarniku, których znakomitym smakiem możemy cieszyć się tak często, jak tylko chcemy. Z czego i jak samodzielnie przygotować smakowite frytki warzywne?

Kolorowe i zdrowe frytki warzywne – z jakich warzyw warto je przygotować?

Frytki warzywne to nic innego, jak warzywa pokrojone w słupki i zapiekane w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek i wybranych przypraw. Ich przygotowanie jest szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Frytki warzywne możemy wykonać z różnego rodzaju warzyw – ważne jest, aby bez większego problemu dało się je pokroić w słupki, co pozwoli na nadanie im charakterystycznego kształtu frytek. W tym celu doskonale sprawdzą się takie warzywa, jak m. in. marchewka, bataty, klasyczne ziemniaki, seler, pietruszka, buraki i inne.

Frytki warzywne to doskonała alternatywa dla klasycznych frytek smażonych na głębokim tłuszczu. Wybór zdrowych, pożywnych i lekkostrawnych warzyw oraz ich przygotowanie w piekarniku z niewielkim dodatkiem zdrowej i bogatej w kwasy omega oliwy z oliwek pozwoli na stworzenie pożywnego, lekkostrawnego i zdrowego dania, którym delektować się może cała rodzina. Frytki warzywne to doskonała propozycja zdrowej przekąski dla dzieci, osób na diecie oraz wszystkich miłośników bogatej w wartościowe składniki kuchni. Oto czego potrzebujemy do ich przygotowania w domowym zaciszu!

Frytki warzywne z piekarnika, czyli samo zdrowie na talerzu

Frytki warzywne – składniki i sposób przygotowania

W celu przygotowania frytek warzywnych powinniśmy zaopatrzyć się w następujące składniki: 1-2 średniej wielkości buraków, 1-2 marchewek, 3-4 ziemniaków, 1-2 pietruszek. Przydatne będą także dodatki w postaci oliwy z oliwek oraz przypraw – soli, pieprzu i opcjonalnie czerwonej papryki w wersji słodkiej lub pikantnej, w zależności od preferencji. Przygotowanie frytek warzywnych jest szybkie i potrwa ok. 45 minut łącznie z czasem ich zapiekania w piekarniku.

W pierwszej kolejności dokładnie myjemy warzywa i obieramy ze skórki te, które tego wymagają. Gotowe warzywa kroimy ostrym nożem w cienkie, równej wielkości słupki. Przekładamy je na talerz i skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy wybranymi przyprawami. Następnie układamy warzywa na wyłożonej papierem do pieczenia blasze tak, aby mogły się równomiernie zapiec. Wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy przez ok. 20 minut. Frytki warzywne będą gotowe, kiedy delikatnie przyrumienią się z wierzchu. Najlepiej serwować je na ciepło z dodatkiem wybranego sosu.

Zdrowe i pożywne frytki warzywne świetnie sprawdzą się w roli przekąski lub dodatku do obiadu. Możemy serwować je zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ryb, mięsa, sałatek i innych potraw. Będą świetną propozycją szybkiego w przygotowaniu i smacznego dania na grilla, mecz lub spotkanie w gronie znajomych.

Zobacz więcej podobnych postów