Cenne w?a?ciwo?ci zielonego groszku
Zdrowie

Cenne w?a?ciwo?ci zielonego groszku

Popularny zielony groszek to nic innego, jak niedojrza?e nasiona grochu zwyczajnego, które mog? by? spo?ywane zarówno na surowo, jak i ugotowane oraz zblendowane na zup? krem. Groszek jest bogaty w b?onnik, niskokaloryczny, a przy tym smaczny i syc?cy, przez co warto po niego si?ga? regularnie. Spora zawarto?? witamin i minera?ów pozwala uzupe?ni? niedobory oraz gwarantuje doskona?e zdrowie i samopoczucie dla ka?dego, kto cz?sto spo?ywa zielony groszek. Co wi?cej, te niepozorne zielone kuleczki redukuj? ryzyko zachorowania na nowotwory, anemi? oraz wzmacniaj? nasz? naturaln? odporno??.

Co warto wiedzie? o zielonym groszku?

Pod nazw? groszku zielonego kryj? si? niedojrza?e owoce grochu zwyczajnego, które s? znane od tysi?cy lat na terenie Europy, Azji i Afryki. Groszek cieszy si? nies?abn?c? popularno?ci? nie tylko z powodu swojego znakomitego, lekko s?odkiego smaku, ale tak?e wielu cennych w?a?ciwo?ci od?ywczych, jakimi dysponuje. W tych niepozornych zielonych ziarenkach kryj? si? ca?e pok?ady cennego bia?ka, spore ilo?ci b?onnika, który pozytywnie wp?ywa na funkcjonowanie uk?adu pokarmowego oraz zapewnia d?ugotrwa?e uczucie syto?ci oraz witamin i warto?ciowych pierwiastków. W sk?adzie zielonego groszku znajdziemy m. in. witaminy z grupy B, witamin? A, C, E i K oraz ?elazo, magnez, mangan i fosfor.

Zielony groszek jest nie tylko niskokaloryczny, ale tak?e posiada cenne w?a?ciwo?ci lecznicze. Przygotowana na jego bazie i regularnie spo?ywana zupa krem z groszku stanowi cenn? bro? w obronie przez niektórymi chorobami nowotworowymi, co zapewnia jej spora zawarto?? naturalnego b?onnika oraz cennych antyoksydantów. Zielony groszek przeciwdzia?a ponadto zachorowaniu na anemi? oraz wywiera dobroczynny wp?yw na uk?ad krwiono?ny, co wynika z zawarto?ci witaminy C oraz ?elaza. Zupa krem z groszku gwarantuje tak?e dobry wzrok oraz minimalizuje ryzyko zachorowania na choroby wirusowe, przez co warto po ni? si?ga? zw?aszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy spada nasza naturalna odporno??.

Cenne w?a?ciwo?ci zielonego groszku

Zielony groszek w domowej kuchni – jak go podawa??

Zielony groszek jest daniem lubianym zarówno przez osoby doros?e, jak i dzieci. Mo?na go podawa? nawet najm?odszym dzieciom ju? od 6. miesi?ca ?ycia. Z uwagi na fakt, ?e najwi?ksze ilo?ci b?onnika znajduj? si? w skórce, dzieciom warto serwowa? zielony groszek pod postaci? zupy kremu, która b?dzie lekkostrawna i nie wywo?a problemów trawiennych. Warzywo to mo?na spo?ywa? na wiele sposobów, w tym tak?e na surowo. Najlepiej jednak zielony groszek smakuje ugotowany na parze lub w lekko osolonej wodzie.

Doskona?? propozycj? dania dla ca?ej rodziny jest natomiast zupa krem z groszku, która jest szybka i ?atwa w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebujemy nast?puj?cych sk?adników: ok. 500 g ?wie?ego lub mro?onego groszku, 700 ml bulionu, 1 cebuli, 2 z?bków czosnku, 2 ?y?ek jogurtu greckiego do zabielenia, 2 ?y?ek oleju, 1 ?y?ki chrzanu delikatesowego oraz soli i pieprzu dla wzmocnienia smaku. Zupa krem z groszku mo?e by? serwowana z dodatkiem kie?ków warzyw, które nale?y doda? tu? przed jej podaniem do sto?u. Dok?adna instrukcja jej przygotowania jest dost?pna na stronie: https://szefsmaku.pl/zupa-krem-z-groszku/.

Zobacz wi?cej podobnych post?w