Popularny zielony groszek to nic innego, jak niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego, które mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i ugotowane oraz zblendowane na zupę krem. Groszek jest bogaty w błonnik, niskokaloryczny, a przy tym smaczny i sycący, przez co warto po niego sięgać regularnie. Spora zawartość witamin i minerałów pozwala uzupełnić niedobory oraz gwarantuje doskonałe zdrowie i samopoczucie dla każdego, kto często spożywa zielony groszek. Co więcej, te niepozorne zielone kuleczki redukują ryzyko zachorowania na nowotwory, anemię oraz wzmacniają naszą naturalną odporność.
Co warto wiedzieć o zielonym groszku?
Pod nazwą groszku zielonego kryją się niedojrzałe owoce grochu zwyczajnego, które są znane od tysięcy lat na terenie Europy, Azji i Afryki. Groszek cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko z powodu swojego znakomitego, lekko słodkiego smaku, ale także wielu cennych właściwości odżywczych, jakimi dysponuje. W tych niepozornych zielonych ziarenkach kryją się całe pokłady cennego białka, spore ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zapewnia długotrwałe uczucie sytości oraz witamin i wartościowych pierwiastków. W składzie zielonego groszku znajdziemy m. in. witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i K oraz żelazo, magnez, mangan i fosfor.
Zielony groszek jest nie tylko niskokaloryczny, ale także posiada cenne właściwości lecznicze. Przygotowana na jego bazie i regularnie spożywana zupa krem z groszku stanowi cenną broń w obronie przez niektórymi chorobami nowotworowymi, co zapewnia jej spora zawartość naturalnego błonnika oraz cennych antyoksydantów. Zielony groszek przeciwdziała ponadto zachorowaniu na anemię oraz wywiera dobroczynny wpływ na układ krwionośny, co wynika z zawartości witaminy C oraz żelaza. Zupa krem z groszku gwarantuje także dobry wzrok oraz minimalizuje ryzyko zachorowania na choroby wirusowe, przez co warto po nią sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy spada nasza naturalna odporność.
Zielony groszek w domowej kuchni – jak go podawać?
Zielony groszek jest daniem lubianym zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Można go podawać nawet najmłodszym dzieciom już od 6. miesiąca życia. Z uwagi na fakt, że największe ilości błonnika znajdują się w skórce, dzieciom warto serwować zielony groszek pod postacią zupy kremu, która będzie lekkostrawna i nie wywoła problemów trawiennych. Warzywo to można spożywać na wiele sposobów, w tym także na surowo. Najlepiej jednak zielony groszek smakuje ugotowany na parze lub w lekko osolonej wodzie.
Doskonałą propozycją dania dla całej rodziny jest natomiast zupa krem z groszku, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebujemy następujących składników: ok. 500 g świeżego lub mrożonego groszku, 700 ml bulionu, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek jogurtu greckiego do zabielenia, 2 łyżek oleju, 1 łyżki chrzanu delikatesowego oraz soli i pieprzu dla wzmocnienia smaku. Zupa krem z groszku może być serwowana z dodatkiem kiełków warzyw, które należy dodać tuż przed jej podaniem do stołu. Dokładna instrukcja jej przygotowania jest dostępna na stronie: https://szefsmaku.pl/zupa-krem-z-groszku/.