Degustacja wina to nic innego jak sztuka smakowania tego trunku i jego celebracja. To aktywność, w której pośpiech nie jest wskazany. Tutaj należy się wyciszyć i skoncentrować na trzech zmysłach takich jak wzrok, węch i smak. Wszystkie degustacje win składają się trzech etapów analizy wzrokowej, węchowej oraz smakowej. Są najczęściej prowadzone przez osoby, które na temat win posiadają niezwykle dużą wiedzę. Co zatem warto wiedzieć wybierając się na swoją pierwszą degustację?
Powstanie wina
O jakości wina decyduje winnica. Na jego ostateczny kształt ma wiele czynników, począwszy od gleby pod uprawę winorośli po zakorkowanie butelki. Wino z winogron tworzone jest z dojrzałych owoców, które zbiera się ręcznie czy mechanicznie w okresie od września do października na terenie Europy, na półkuli południowej zbiory rozpoczynają się już marcu. Dokonując zbiorów należy zachować szczególną ostrożność, by nie rozgnieść winogron i pozbawić ich skóry. Maszyna dokonuje oddzielenia łodyg i liści, dzięki czemu wino nie będzie posiadało posmaku goryczy. Inaczej traktuje się winogrona białe, a inaczej czerwone. Białe winogrona się zgniata, a sok oddziela się od skórek. Z kolei w przypadku winogron czerwonych skórki zostają w środku, by wzmocnić aromat i barwę wina. Kolejny etap to fermentacja w stalowych kadziach czy drewnianych beczkach. Gdy wino nabierze odpowiedniej zawartości alkoholu należy przerwać fermentację, przepompować i sklarować wino. Jeśli występuje taka konieczność to je przefiltrować i przelać do butelek, przeznaczonych do konsumpcji.
Degustacje win
Jak już wspomniano wszystkie degustacje win angażują wszystkie trzy zmysły. Jako pierwsza ma miejsce ocena wzrokowa koloru, druga to ocena węchowa, a trzecia smakowa. Zanim przystąpi się do degustacji należy poznać kilka zasad. Pierwsza dotyczy trzymania kieliszka. Należy go trzymać za nóżkę, a nie za czaszę, by nie doprowadzić do podgrzania wina i pozostawienia śladów na kieliszku. Przed wyjściem na degustację lepiej zrezygnować z mocno perfumowanych kosmetyków oraz powstrzymać się z palenia papierosów. Jeśli przed degustacją żuło się gumę należy wypłukać usta. Ważne jest również to, by pamiętać, że w czasie degustacji nie powinno się oceniać krytycznie wina, nawet jeśli do końca nam się przypadło do gustu.
Etapy degustacji
Gdy do kieliszka zostanie nalane wino należy zaobserwować czy jest ono klarowne i nie opalizuje tęczowym kolorem. Należy zwrócić uwagę na intensywność barwy i ocenić jej kolor. Kolejno trzeba zakręcić kieliszkiem tak, by na ściance pojawiły się łezki, mówiące o oleistości trunku oraz o większej zawartości alkoholu czy cukru.
Następnie ma miejsce wąchanie wina. Pierwszy raz wąchamy po wzięciu kieliszka do ręki, a drugi raz po jego zamieszaniu. Tutaj zwraca się uwagę na intensywność zapachu, jego rodzaj i jakość. Ostatni etap to smakowanie wina. Człowiek potrafi wyczuć cztery smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. W czasie oceny smaku należy upić łyk wina i jednocześnie wciągnąć powietrze, by dotlenić trunek. Dalej należy przeżuć wino, lekko poruszając językiem, dzięki czemu można ocenić zawartość cukrów czy kwasów.