Co warto wiedzie? na temat degustacji win?
Rozrywka

Co warto wiedzie? na temat degustacji win?

Degustacja wina to nic innego jak sztuka smakowania tego trunku i jego celebracja. To aktywno??, w której po?piech nie jest wskazany. Tutaj nale?y si? wyciszy? i skoncentrowa? na trzech zmys?ach takich jak wzrok, w?ch i smak. Wszystkie degustacje win sk?adaj? si? trzech etapów analizy wzrokowej, w?chowej oraz smakowej. S? najcz??ciej prowadzone przez osoby, które na temat win posiadaj? niezwykle du?? wiedz?. Co zatem warto wiedzie? wybieraj?c si? na swoj? pierwsz? degustacj??

Powstanie wina

O jako?ci wina decyduje winnica. Na jego ostateczny kszta?t ma wiele czynników, pocz?wszy od gleby pod upraw? winoro?li po zakorkowanie butelki. Wino z winogron tworzone jest z dojrza?ych owoców, które zbiera si? r?cznie czy mechanicznie w okresie od wrze?nia do pa?dziernika na terenie Europy, na pó?kuli po?udniowej zbiory rozpoczynaj? si? ju? marcu. Dokonuj?c zbiorów nale?y zachowa? szczególn? ostro?no??, by nie rozgnie?? winogron i pozbawi? ich skóry. Maszyna dokonuje oddzielenia ?odyg i li?ci, dzi?ki czemu wino nie b?dzie posiada?o posmaku goryczy. Inaczej traktuje si? winogrona bia?e, a inaczej czerwone. Bia?e winogrona si? zgniata, a sok oddziela si? od skórek. Z kolei w przypadku winogron czerwonych skórki zostaj? w ?rodku, by wzmocni? aromat i barw? wina. Kolejny etap to fermentacja w stalowych kadziach czy drewnianych beczkach. Gdy wino nabierze odpowiedniej zawarto?ci alkoholu nale?y przerwa? fermentacj?, przepompowa? i sklarowa? wino. Je?li wyst?puje taka konieczno?? to je przefiltrowa? i przela? do butelek, przeznaczonych do konsumpcji.

Co warto wiedzie? na temat degustacji win?

Degustacje win

Jak ju? wspomniano wszystkie degustacje win anga?uj? wszystkie trzy zmys?y. Jako pierwsza ma miejsce ocena wzrokowa koloru, druga to ocena w?chowa, a trzecia smakowa. Zanim przyst?pi si? do degustacji nale?y pozna? kilka zasad. Pierwsza dotyczy trzymania kieliszka. Nale?y go trzyma? za nó?k?, a nie za czasz?, by nie doprowadzi? do podgrzania wina i pozostawienia ?ladów na kieliszku. Przed wyj?ciem na degustacj? lepiej zrezygnowa? z mocno perfumowanych kosmetyków oraz powstrzyma? si? z palenia papierosów. Je?li przed degustacj? ?u?o si? gum? nale?y wyp?uka? usta. Wa?ne jest równie? to, by pami?ta?, ?e w czasie degustacji nie powinno si? ocenia? krytycznie wina, nawet je?li do ko?ca nam si? przypad?o do gustu.

Etapy degustacji

Gdy do kieliszka zostanie nalane wino nale?y zaobserwowa? czy jest ono klarowne i nie opalizuje t?czowym kolorem. Nale?y zwróci? uwag? na intensywno?? barwy i oceni? jej kolor. Kolejno trzeba zakr?ci? kieliszkiem tak, by na ?ciance pojawi?y si? ?ezki, mówi?ce o oleisto?ci trunku oraz o wi?kszej zawarto?ci alkoholu czy cukru.

Nast?pnie ma miejsce w?chanie wina. Pierwszy raz w?chamy po wzi?ciu kieliszka do r?ki, a drugi raz po jego zamieszaniu. Tutaj zwraca si? uwag? na intensywno?? zapachu, jego rodzaj i jako??. Ostatni etap to smakowanie wina. Cz?owiek potrafi wyczu? cztery smaki: s?odki, kwa?ny, s?ony i gorzki. W czasie oceny smaku nale?y upi? ?yk wina i jednocze?nie wci?gn?? powietrze, by dotleni? trunek. Dalej nale?y prze?u? wino, lekko poruszaj?c j?zykiem, dzi?ki czemu mo?na oceni? zawarto?? cukrów czy kwasów.

 

Zobacz wi?cej podobnych post?w